Maandoverzicht

Januari 2025

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in januari:

1 januari 2025 | Schansspringen
Met hoge snelheid van een heuvel afglijden, zo ver mogelijk door de lucht vliegen en dan maar hopen dat je goed landt. Pascal reist naar Winterberg en onderzoekt de spectaculaire sport schansspringen. Lukt het Pascal om zelf ook van de schans te springen? Varkentje Rund ziet hoe Ome Koos door middel van schansspringen probeert de bus te halen.

2 januari 2025 | Zachte robots
Bij robots denk je misschien aan iets hards dat wordt aangestuurd door een computer. En veel robots zijn ook zo. Maar wetenschappers werken nu aan een hele nieuwe soort robots: zachte robots. Nizar ontmoet een paar van die zachte robots. In de sketch bouwt Lobbert een levensechte robot voor Pien.

3 januari 2025 | Gideon Samson
Gideon Samson schrijft boeken voor kinderen en jongeren. Gideon is bekend van Met je hoofd boven water, Zwarte zwaan en Zeb, en hij heeft al heel veel prijzen gewonnen met zijn boeken. Janouk vraagt hem waar hij toch al zijn ideeën vandaan haalt. Ridder William probeert uit hoe het is om een onaardig hoofdpersonage te zijn.

6 januari 2025 | Het Kantoor 350
In het Klokhuis Kantoor krijgt Luuk ruzie in de kantine, want waarom spreekt niemand het woord ‘croissant’ toch goed uit? Korrels die meedansen op de muziek in patronen, hoe kan dat? Klokhuis zoekt het uit in Hoe dan? Veel croissants worden in grote fabrieken gemaakt, maar Pascal gaat langs bij bakker Maarten. Die maakt ze nog helemaal zelf. Hoe komen al die laagjes erin en waardoor zijn ze zo luchtig? En hoe kan het eigenlijk dat we -Oeps?- misselijk worden?

7 januari 2025 | Djenné Fila
Kunstenares Djenné Fila maakt illustraties met magische werelden vol sprookjesfiguren, mensen uit ver vervlogen tijden en bijzondere dieren die soms wel tot leven blijken te komen. Pascal kijkt vol verwondering hoe ze die laag voor laag opbouwt met patronen, vormen, de schaar en met de computer. In de sketch komt een heel bekend schilderij tot leven, en ze krijgt een make-over.

8 januari 2025 | Ambulance
Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes, door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij ervaart wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers Eugène en Ruben bijna dagelijks meemaken. Vrachtwagenchauffeuse Babette zegt altijd iets aardigs tegen een voorbijrijdende ambulance.

9 januari 2025 | Rolschaatsdansen
Dansen op rolschaatsen is populair. Deze sport draait om samen plezier maken en experimenteren met iconische rolschaatsmoves op muziek. Pascal leert meer over hoe deze sport is ontstaan. Hij ontmoet een dansgroep die hem dansbewegingen op wielen leert. En dat is ingewikkelder dan dat het lijkt! Zelfs voor de ervaren skater Pascal vallen de vloeiende dansbewegingen op rolschaatsen nog niet mee. Varkentje Rund doet ook een poging tot rolschaatsdansen, en dat blijkt niet zonder risico’s.

10 januari 2025 | Aardobservatie
Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. De Limerickbouwvakkers weten een goedkoper systeem dan satellieten.

13 januari 2025 | Het Kantoor 351
Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy met haar zoektocht naar het perfecte eitje voor een heuse vliegenplaag gezorgd, hoe kom je daar van af? Vliegen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk kijken of ze een ei kunnen koken in de vaatwasser. En waarom dragen sommige mensen een rode stip?

14 januari 2025 | Eekhoorn
Misschien heb je wel eens zo’n schattig beestje gezien: de eekhoorn, met die prachtige wollige staart en pluimoortjes. Soms gaat er iets verkeerd, en worden ze aangevallen door een roofdier, vallen uit het nest of krijgen een ongeluk. Gelukkig kunnen ze dan terecht bij de eekhoornopvang. Janouk gaat naar de grootste opvang van Nederland, gewoon bij Brigitte thuis. Janouk leert hoe de eekhoorns weer gezond en wel terug kunnen naar het bos. In de sketch zien we hoe de moeder uit Famiri wel heel veel op een eekhoorn begint te lijken.

15 januari 2025 | Salsa
Het is misschien wel de meest populaire partnerdans ter wereld: Salsa! Wie deze danstaal spreekt, kan overal ter wereld de voetjes van de vloer gooien. Janouk krijgt dansles van Miguel om de basis van salsa te leren. Diezelfde avond nog gaat ze naar een echt salsafeest. Hoe zal het haar vergaan op de dansvloer? De Kassameisjes vragen zich af waarom de man altijd moet leiden bij salsa.

16 januari 2025 | De voetafdruk van Nederland
Om te leven heeft iedereen een stukje van de aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stuk land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. De voetafdruk van een Nederlander is behoorlijk groot, bijna even groot als veertig olympische zwembaden bij elkaar! Janouk zoekt uit hoe dat komt en of onze voetafdruk niet wat kleiner kan. Ook de ene Cowboy heeft een grotere voetafdruk.

17 januari 2025 | Freerunning
Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Klokko weet een manier om freerunners te verjagen.

20 januari 2025 | Het Kantoor 352
Rodîn heeft een bowlingtoernooi gewonnen! Heel knap, maar heeft hij wel eerlijk gespeeld? Vissen zien de wereld anders dan mensen. Maar wat zien ze eigenlijk? Eva en Janouk zoeken uit hoe de wet ‘behoud van energie’ werkt met een spannend experiment in Hoe dan? En hoe leer je eigenlijk fluiten?

21 januari 2025 | Handbal
Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje. Het is een sport die ook op hoog niveau wordt gespeeld. Maar hoe word je een steengoede handballer of handbalster? Tirsa kijkt een dagje mee met Nederlands handbalster Kim Molenaar. Haar familie speelt al generaties lang handbal. Kim woont en leeft vanaf haar 16de jaar op de handbalacademie in Papendal. In een sketch zien we hoe handballers leren overspelen.

22 januari 2025 | Handschrift
Schrijven doen de meesten van ons iedere dag. Hoe is dat vroeger allemaal begonnen? Nizar gaat naar het Rijksmuseum van Oudheden, waar een paar hele oude teksten liggen, zoals het spijkerschrift. En waarom leren we op school eigenlijk nog schrijven met de hand als je ook kunt typen op de computer? Meester Jorne vertelt dat je dingen die je opschrijft beter onthoudt. En zo zijn er nog meer voordelen.. In de sketch zien we twee strenge ouders die bijles eisen voor hun zoon, maar krijgen ze hun zin?

23 januari 2025 | De voetafdruk: Eten
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. Een groot deel van je voetafdruk is nodig voor het maken van eten. Vooral voor de productie van vlees is veel land nodig. Alleen een weiland voor de koe is niet genoeg. In deze aflevering zoekt Janouk uit hoe dat zit. Bezorgde Ouders heeft tips voor de omgang met een kind dat vegetariër wordt.

24 januari 2025 | Rallyrijden
Nizar rijdt op volle snelheid mee met Antoine en Saskia, ze zijn Nederlands kampioen rallyrijden. Dat is autoracen, maar dan op openbare wegen (die natuurlijk wel zijn afgesloten). Antoine is coureur, Saskia is navigator. Met snelheden van soms wel 190 kilometer per uur schieten ze door weer en wind over zandwegen en drempels, langs sloten en bomen. De grote vraag: worden ze opnieuw Nederlands kampioen? En wordt Nizar wagenziek? In de sketch ontdekken Sem en Sam dat iedereen in de auto zijn eigen takenpakket heeft.

27 januari 2025 | Het Kantoor 353
Luuk is verliefd op twee meisjes tegelijk, en hij moet kiezen. Maar kan hij dat wel? In Vragen van Kinderen: hoe kan het dat een boemerang terugkomt? Dingen die lijken te zweven maar eigenlijk ergens aan hangen, hoe werkt dat? Janouk en Nizar zoeken het uit in Hoe dan? En, Huh?! wat is eigenlijk een systeem?

28 januari 2025 | Fossielen
Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over dinosaurussen. Anne heeft een echte Tyrannosaurus rex opgraven van 67 miljoen jaar oud. Nizar wil er alles over weten, én hij gaat zelf op fossielenjacht. De ouders van het ruimteschip hebben een verrassing voor hun kinderen.

29 januari 2025 | Wandtapijten
Al eeuwenlang versieren mensen hun muren met wandtapijten. Het zijn kunstwerken gemaakt van textiel. Vroeger werden ze ook gebruikt om kastelen te isoleren en rijkdom te tonen. Nizar zoekt uit hoe wandtapijten gemaakt worden. Hij ontmoet kunstenares Hemaseh, die laat zien dat je met wandtapijten bijzondere verhalen kan vertellen. Ard en Fjodor proberen zelf een wandtapijt te maken, met wel heel bijzondere materialen.

30 januari 2025 | De voetafdruk: Wonen
Door te leven gebruikt iedereen een stukje van de aarde. We noemen dit stukje land je ecologische voetafdruk. De hele wereld verduurzamen lukt niet in een dag, maar thuis kun je ook een hoop doen. Van zonnepanelen op het dak, of isoleren, tot iets kleins als een lampje uitdoen dat je niet gebruikt. In ons huis hebben we het zelf voor het zeggen! Pien en Lobbert gaan ook duurzamer wonen.

31 januari 2025 | Scouting
Op school leer je rekenen en lezen, maar er zijn ook veel dingen die je niet op school leert. Bij de scouting leert Eva knopen leggen, vuurtjes stoken, kaartlezen en tenten opzetten. Ze gaat kijken bij Scoutinggroep Laurentius hoe een scoutingbijeenkomst eruit ziet. Ard en Fjodor willen ook op scouting, maar het mag niet van hun ouders. Hoe lossen ze dat op?

Deel deze pagina met je vrienden!