Maandoverzicht

Maandoverzicht september 2022

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in September:

1 september 2022 | Aardobservatie
Onze aardbol wordt uitgebreid bestudeerd vanuit de ruimte. Met satellieten. Hoe werken ze? En welk soort informatie levert dat op? Janouk krijgt te zien hoe broeikasgassen worden gemeten. Op satellietbeelden is te zien wat die doen met onze ijskappen. En dat ziet er niet best uit. De Limerickbouwvakkers weten een goedkoper systeem dan satellieten.

2 september 2022 | Industrieel klimmer
Er zijn van die klusjes die gedaan moeten worden op plekken waarvan je denkt… hoe kóm je daar? De onderkant van een brug, het dak van een kerktoren, het topje van een telefoonmast. Als zelfs een hijskraan er niet bij kan, worden de échte specialisten ingehuurd: industriële klimmers. Pascal gaat met het klimteam een windmolen op, en in! Klokko heeft een perfecte oplossing voor als je op grote hoogte ineens nodig moet.

5 september 2022 | Het Kantoor 261
Ben was vroeger een romantische dichter en Timo maakt zich kwaad over Oma’s Appelmoes. In Doen Ze Dat Zo? zie je hoe appelmoes wordt gemaakt. In Snapje? wordt het verschil tussen letterlijk en figuurlijk uitgelegd. En kan Janouk letterlijk over eieren kan lopen zonder ze stuk te maken?

6 september 2022 | Maquette
Hoe ontwerpt een architect eigenlijk een gebouw? Janouk gaat naar een architectenbureau en ontdekt dat maquettes een grote rol spelen. Een maquette is een klein model van het ontworpen gebouw. Er wordt niet alleen een maquette van het gebouw gemaakt, maar de omgeving wordt ook nagebouwd. De Ober voorspelt met een maquette van zijn restaurant hoe gasten gaan reageren.

7 september 2022 | Werelderfgoed: Beemster
Vanuit de helikopter ziet Bart hoe de Beemster in meer dan vijftig stukjes land verdeeld is. Ook laat hij zien hoe de polder lang geleden is droog gemalen met behulp van molens. Een heel bijzonder gebied dus, en daarom staat ook de Beemster op de lijst van werelderfgoederen. In de dramascène zien we dat de grote ingenieur Leeghwater heel lang zijn adem kan inhouden.

8 september 2022 | Goudsmid
Met de hand de mooiste sieraden maken, dat doet een goudsmid. Pascal gaat langs bij een school voor goudsmeden en ontdekt hoe je goudsmid wordt. En Wendel en Liza gaan ook in de goudhandel.

9 september 2022 | Boulderen
Pascal gaat boulderen. Hij is in de klimhal en leert van Nederlands Kampioen Kim hoe hij een route leest. Elke klimroute heeft een eigen moeilijkheidsgraad. En hoe gaat een boulderwedstrijd er aan toe? Dos Hermanos is ook helemaal weg van deze klimsport.

12 september 2022 | Het Kantoor 262
Ben haalt een influencer die een perfect leven leidt naar Het Klokhuis en Timo heeft een suikeroverdosis. Janouk zoekt in Doen Ze Dat Zo? uit hoe baklava gemaakt wordt. Hoe kan het dat de toren van Pisa scheef staat maar niet omvalt? En waarom word je wakker van cola?

13 september 2022 | Bloed
Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. In een sketch vindt een agressieve man in een oudere vrouw een bloedbroeder.

14 september 2022 | Werelderfgoed: Kinderdijk
De wereld zit vol unieke plekken: werelderfgoed. Om er één te bekijken hoef je helemaal niet ver te reizen, want in Nederland hebben we ze ook. Vandaag bezoekt Het Klokhuis de Kinderdijk. Bart neemt een kijkje in een molen. Maar waarom wordt zo’n belangrijke plek dan toch 'afvoerputje' genoemd? Eddy Korving gaat het wereldrecord Kinderdijk bezoeken verbreken.

15 september 2022 | Plastic kunst bewaren
Plastic lijkt misschien onverwoestbaar, maar plastic kunst is juist heel moeilijk te bewaren. Carien en Olivia helpen musea om kostbare plastic kunstwerken goed te bewaren. Janouk loopt een dagje mee. Debbie maakt voor Lara kunst van afvalplastic.

16 september 2022 | Handbal
Handbal is veel meer dan enkel het overgooien van een balletje. Het is een sport die ook op hoog niveau wordt gespeeld. Maar hoe wordt je een steengoede handballer of handbalster? Tirsa kijkt een dagje mee met Nederlands handbalster Kim Molenaar. Haar familie speelt al generaties lang handbal. Kim woont en leeft vanaf haar 16de jaar op de handbalacademie in Papendal. In een sketch zien we hoe handballers leren overspelen.

19 september 2022 | Het Kantoor 263
Ben en Wouter halen een prank uit met Timo. Reden voor Leonoor om professor Ankie Dunning uit te nodigen voor een Klokhuishumor-onderzoek. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe een afstandsbediening met spraakbesturing werkt. In Nee of Ja onderzoeken we of je jezelf kunt kietelen. En hoe kan het dat je soms op vakantie niet kunt poepen?

20 september 2022 | Kermisattractie
Serah duikt in de wereld van G-krachten, spanning, snelheid en adrenaline. Hoe bedenk je een nieuwe kermisattractie? Hoe verandert een idee van een schetsje op papier in een gigantische attractie? In de fabriek ontdekt Serah hoe zorgvuldig over van alles moet worden nagedacht voor zo’n spectaculaire attractie veilig de deur uitgaat. Op de kermis ziet ze hoe het enorme bouwpakket wordt ‘uitgepakt’ en in elkaar gezet. En Serah test de Airborne, met 65 meter een van de hoogste boosters ter wereld. Wendel en Liza maken kermisattracties voor arme mensen.

21 september 2022 | Werelderfgoed: Waddenzee
Aflevering in het kader van de Klokhuisserie over Werelderfgoed. Bovenin Nederland ligt een bijzonder stukje natuur, de Waddenzee. Bart vaart mee met een schip van de Waddenunit. Zij zijn een soort boswachters op zee en ze controleren of mensen de rustplaatsen van zeehonden en wadvogels niet verstoren. Een Kapper praat tegen een klant over het juttersbestaan op Vlieland.

22 september 2022 | Game artist
Met gamen kom je terecht in verschillende werelden met mensen, dieren of machines. Een van die mensen die dit maakt is 2D game artist Isabella Koelman. Zij ontwerpt en tekent voor verschillende games, voor computer, mobiel, game consoles en voor animaties. Janouk kijkt hoe Isabella dit allemaal doet. En Pien laat aan Lobbert de nieuwste fantasygame zien.

23 september 2022 | Freerunning
Freerunnen is een sport waarbij je zo spectaculair en soepel mogelijk een route van A naar B aflegt. Onderweg probeer je obstakels die je tegenkomt te overwinnen. Pascal leert een run van de 16-jarige wereldkampioen Noa. Zal het Pascal lukken? Klokko weet een manier om freerunners te verjagen.

26 september 2022 | Het Kantoor 264
Timo oefent voor illusionist, maar als hij Ben kwaad maakt heeft hij pas echt een verdwijntruc nodig. Habtamu legt uit hoe een auto start. En blijft het serviesgoed op tafel staan als je het kleed wegtrekt? In Nee of Ja zoeken Janouk en Sosha dat uit. En waarom eten we eigenlijk mayonaise op onze patat?

27 september 2022 | Ambulance
Pascal wordt aangereden, 112 wordt gebeld. Via de meldkamer komt de melding terecht bij de ambulance, die met loeiende sirenes, door het rode stoplicht en op hoge snelheid komt aanrijden. Pascal wordt opgelapt en rijdt een dag mee met de ambulance. Hij beleeft wat voor heftige dingen ambulancemedewerkers Eugène en Ruben bijna dagelijks meemaken. Vrachtwagenchauffeuse Babette zegt altijd iets aardigs tegen een voorbijrijdende ambulance.

28 september 2022 | Simone Post
Nizar bezoekt het atelier van ontwerper en kunstenaar Simone Post. Zij is echt een ster in van ‘niets’ weer ‘iets’ maken. Zo maakt zij van overgebleven repen stof mooie kleden, steekt ze oude stoelen weer in een nieuw jasje, en maakt ze vloerkleden van oude sneakers. Nizar en Simone gaan samen ook iets maken: wat gaat het worden? Wesley en Rodney hergebruiken oude langspeelplaten van opa.

29 september 2022 | Stikstof
De lucht om ons heen zit er vol mee: stikstof. Het is een van de belangrijkste voedingsstoffen voor planten en daarom onmisbaar voor leven op aarde. Toch kan teveel stikstof een probleem zijn. Janouk zoekt uit hoe dat zit. Debbie wil de straat niet op vanwege de luchtkwaliteit.

30 september 2022 | Paleontologie
Dino-professor Anne Schulp weet alles over fossielen. Dat zijn versteende overblijfselen van planten of dieren, of de afdrukken daarvan. Soms wel van miljoenen jaren oud. Door de fossielen te onderzoeken, kun je veel te weten komen over planten en dieren die allang zijn uitgestorven. Bijvoorbeeld over dinosaurussen. Anne heeft een echte Tyrannosaurus rex opgraven van 67 miljoen jaar oud. Nizar wil er alles over weten, én hij gaat zelf op fossielenjacht. De ouders van het Ruimteschip hebben een verrassing voor hun kinderen.

Deel deze pagina met je vrienden!