Maandoverzicht

Maandoverzicht oktober 2022

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in oktober:

3 oktober 2022 | Het Kantoor 265
Bij Wouter gaat ineens alles wat fout kan gaan, nu juist goed. Ben vraagt of iemand zijn rughaar wil scheren. Bij Nee of Ja onderzoeken we of een boterham met pindakaas altijd op de plakkerige kant valt. Waarom hebben mensen geen vacht? En wat moet je doen om in een orkest te spelen?

4 oktober 2022 | Andy Griffiths
Andy Griffiths woont in Australië en is de schrijver van ‘De waanzinnige boomhut’. Hij heeft ook het kinderboekenweekgeschenk van 2022 geschreven. Vanuit zijn werkkamer vertelt Andy hoe hij samen met zijn vaste tekenvriend Terry Denton al meer dan 175 verdiepingen aan avonturen heeft verzonnen. De boeken over de boomhut zijn heel populair. Waarschijnlijk omdat ze heel grappig en vrolijk zijn. Maar vast ook omdat bijna iedereen er van droomt om in een boomhut te wonen. Net als Tirsa.

5 oktober 2022 | Ontstaan van leven 
Hoe is al het leven hier op aarde ontstaan? En hoe is het begonnen? Om dat uit te zoeken gaat Pascal miljarden jaren terug in de tijd, naar het ontstaan van onze aarde. De Boze Man ergert zich aan een schoolplein vol spelende kinderen.

6 oktober 2022 | Bouwen met schimmels 
Wist je dat schimmels veel meer kunnen dan groeien op je bedorven eten? Janouk gaat kijken in het laboratorium bij schimmelprofessor Han Wosten. Het is zijn droom om in de toekomst huizen te bouwen met schimmels. Misschien lukt het ook wel om er materialen van te maken voor kleding, verpakkingen en veel meer. Het voordeel? Als je het niet meer nodig hebt, vergaat het vanzelf. Geen afval dus! De Limerickbouwvakkers weten alles van schimmelkleding.

7 oktober 2022 | Trampolinespringen 
Lekker springen, draaien en zweven in de lucht op een trampoline: je hebt het vast wel eens gedaan. Maar wist je dat het ook een olympische sport is? Trampolinespringen is een onderdeel van de gymnastieksport en kent veel spelregels. Alleen heel hoog springen is niet genoeg voor een goede landing. Manon kijkt mee met alle kunstjes van deze sport. Ton en Liesbeth durfden voor het eerst van hun leven op de trampoline en wilden er niet meer vanaf.

10 oktober 2022 | Het Kantoor 266
Ben probeert met zijn collega’s een vrieskist te tillen, terwijl Wouter een anti-gymles service opzet. Mieren zijn superklein maar ook supersterk. Vandaag in Nee of Ja: is de mier sterker dan de mens? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe sporttoestellen worden gemaakt. En in Waarom? Daarom! antwoord op de vraag waarom we ons met goud versieren.

11 oktober 2022 | Albinisme 
Xueli is model en ze heeft albinisme. Dat betekent dat ze weinig of geen pigment heeft in haar ogen, huid en haren. Ze ziet slecht en is heel gevoelig voor licht. Pascal volgt Xueli bij een shoot door fotografe Sacha de Boer. Xueli vertelt wat albinisme voor haar dagelijkse leven betekent. Sarah zingt dat je je niet gek moet laten maken door reclames en modellen; je bent mooi zoals je bent.

12 oktober 2022 | Werelderfgoed: Wat is werelderfgoed?
Meer dan 1100 plekken over de hele wereld staan op de Werelderfgoedlijst. Bekende voorbeelden zijn de piramides in Egypte, de Eiffeltoren in Parijs en de Chinese Muur, en in Nederland de Waddenzee en de molens van Kinderdijk. Deze plekken zijn zo belangrijk voor de mensheid, dat ze altijd bewaard en beschermd moeten worden. Janouk zoekt uit hoe die Werelderfgoedlijst is ontstaan en hoe je er op komt. Ridder William wil dat zijn kasteel op de Werelderfgoedlijst komt te staan.

13 oktober 2022 | Kimono
Het is een wereldberoemd kledingstuk uit Japan met de meest prachtige kleuren en patronen: de kimono! De kimono is een bijzonder kledingstuk met veel betekenis, bijpassende regels en een speciale manier van dragen. Janouk duikt in de wereld en tradities van dit kledingstuk. De Dansers van 155 passen een kimono aan.

14 oktober 2022 | Walvis 
Wat weten we van walvissen, of de baleinwalvissen, zoals de blauwe vinvis? Dat is het grootste dier dat op aarde leeft, deze walvis wordt gemiddeld ongeveer 30 meter lang en kan wel 150 ton zwaar worden. Op de Azoren, een eilandengroep van Portugal, wordt er onderzoek gedaan naar het gedrag van deze zoogdieren. Er wordt vooral gekeken hoe ze zich onder water bewegen en met elkaar communiceren. Het Klokhuis mag mee op walvissenexpeditie om te achterhalen hoe ze onder water (over)leven. De vader in het Ruimteschip flirt met een ruimtewalvis.

17 oktober 2022 | Het Kantoor 267
Wouter is eindelijk niet als laatste gekozen bij sport en Leonoor probeert onder een bezoekje aan een tropisch zwemparadijs uit te komen. Hoe neem je de perfecte penalty? Waar moet je op richten en wat kan de keeper het beste doen? In Waarom? Daarom! de vraag: waarom krijg je vaak prikkende ogen in het zwembad? En in Nee of Ja: kun je mieren tegenhouden door een krijtstreepje op de grond te tekenen?

18 oktober 2022 | Waterpolo
Het beste waterpoloteam van Nederland traint zes dagen per week! Het team legt Janouk uit hoe de sport precies in elkaar zit. Zo moet je bij waterpolo niet alleen goed kunnen zwemmen, gooien en vangen, maar ook tegen een stootje kunnen. Klokko presenteert de Waterpolo Cheat Set om nog beter vals te kunnen spelen.

19 oktober 2022 | Werelderfgoed: Koloniën van Weldadigheid 
In Drenthe zijn de ‘Koloniën van Weldadigheid’ onlangs uitgeroepen tot Werelderfgoed. ‘De Koloniën’ waren bijna 200 jaar geleden unieke experimenten om de sociale problemen van de grote stad op te lossen op het platteland. Is dat gelukt? Tirsa gaat op bezoek. De Dat-kan-toch-anders-man is bij het ontstaan van de eerste Kolonie van Weldadigheid.

20 oktober 2022 | Sterke draad 
Wol, katoen, leer of polyester: iedere stof heeft unieke eigenschappen. De een is warm, de ander waterafstotend. Maar hoe maak je sterke kleding? Kleding die niet scheurt of zelfs kogels tegen kan houden? Bart bezoekt een fabriek waar draden gemaakt worden die sterker zijn dan staal. En hij onderzoekt hoe motorkleding beschermt en toch lekker zit. Vlogger Hetty demonstreert de voordelen van een motorpak voor ouderen.

21 oktober 2022 | Toiletpapier 
Hoe wordt toiletpapier eigenlijk gemaakt? Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water. Vervolgens wordt dat gezeefd en geperst en dan heb je zacht papier om je billen mee te vegen. Nizar kijkt een dagje mee bij een (toilet)papierfabriek. De Vrachtwagenchauffeuses leggen het verschil uit tussen vouwers en proppers.

24 oktober 2022 | Het Kantoor 268
Wouter en Femmie durven niet te zoenen en Ben raakt verslingerd aan miniatuurtreintjes. In Nee of Ja onderzoekt Janouk of je echt rode oren krijgt als je moe bent. In Doen Ze Dat Zo? maken we een tilt-shift foto van Rotterdam. De stad lijkt daardoor superklein alsof er speelgoedpoppetjes lopen. En waarom zoenen we eigenlijk?

25 oktober 2022 | De eerste spoorlijn 
Bijna 200 jaar geleden reed de allereerste trein in Nederland. Auto’s waren er nog niet. Dankzij de treinen konden mensen opeens veel sneller naar andere delen van het land. Ze konden bij familie op bezoek, of gaan werken in fabrieken in andere steden. Nizar rijdt mee op een echte oude locomotief en leert hoe een stoommachine werkt. Wesley en Rodney hebben moeite met treinreizen in deze tijd.

26 oktober 2022 | Werelderfgoed: Hollandse Waterlinies 
Nederlanders zijn goed met water. We gebruiken water ook om ons te verdedigen. Dat doen we met de Hollandse Waterlinies: een systeem dwars door Nederland, dat ons al ooit beschermde door het land tijdelijk te laten overstromen. Tirsa bezoekt de forten, bunkers en kanonnen langs de waterlinie en ontdekt hoe water als wapen kan worden ingezet. Zelf houdt ze het ook niet droog. Ook Pien en Lobbert verdedigen hun kasteel met water.

27 oktober 2022 | Rioolwateronderzoek 
Rioolwater zit vol stinkende poep, maar toch zijn wetenschappers er dol op. Waarom? Eva duikt het riool in en ontdekt dat ons rioolwater een goudmijn aan informatie is. Debbie is bang dat ze via het rioolwater in de gaten wordt gehouden.

28 oktober 2022 | Pictogrammen 
Als je een plaatje van een mannetje of vrouwtje op een deur ziet weet je: dat is de wc! Over de hele wereld worden dezelfde soort pictogrammen gebruikt. Sosha gaat langs bij een pictogramdeskundige. Zij ontwerpt deze speciale afbeeldingen die iedereen snapt. Zouden de Piraten ook iets hebben aan pictogrammen op hun schip?

31 oktober 2022 | Het Kantoor 269 
Een rijke vriend van Ben heeft tips om minder belasting te betalen. Timo probeert het kenteken te onthouden van de auto die hem afsneed. In Nee of Ja kijken we of je woorden beter kunt onthouden door er plaatjes bij te bedenken. In Doen Ze Dat Zo? zoekt Pascal uit hoe kentekenplaatherkenning werkt. In Huh?! wordt ‘belasting’ uitgelegd.

 

Deel deze pagina met je vrienden!