Maandoverzicht

Maandoverzicht januari 2023

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in januari:

2 januari 2023 | Het Kantoor 309
Op het Klokhuis Kantoor is iedereen gespannen, want er komen twee échte journalisten langs. In HUH?! wordt uitgelegd wat ‘nieuws’ is. Een fles cola die net geschud is krijg je nooit open zonder te knoeien. Maar wat gebeurt er als je een paar keer tegen de bodem tikt? Tirsa en Eva doen een experiment. Eva onderzoekt een van de meest voorkomende kwaaltjes: wratten. Wat zijn wratten en hoe krijg je ze weg? 

3 januari 2023 | Huid
De huid is niet alleen ons grootste orgaan, maar ook een heel belangrijke. Dankzij je huid kan je allerlei dingen voelen. De huid beschermt je ook, bijvoorbeeld tegen bacteriën en virussen. En het zorgt ervoor dat je kunt zweten of juist kippenvel krijgt. Nizar onderzoekt hoe het er met zijn huid voorstaat. Langs het voetbalveld probeert Oma Denise haar kleinzoon te helpen.

4 januari 2023 | Hobo
Vandaag een Klokhuis-ode aan de hobo. Sosha ontmoet één van de beste hoboïsten van Nederland: Pauline Oostenrijk. Zij legt uit waarom de hobo zo’n belangrijk instrument is in een orkest, en ze laat zien en horen wat er zo bijzonder is aan een hoboriet. En Peter Hendriksz laat in zijn hobo-atelier alle onderdelen zien van dit bijzondere houtblaasinstrument! Tot op het kleinste schroefje haalt hij hobo’s uit elkaar om ze te repareren. Ook Wendel en Liza proberen een hobo te maken.

5 januari 2023 | Gezonde bodem
Vandaag in Klokhuis: onze bodem! Hoe ziet een gezonde bodem eruit en hoe zorgen boeren ervoor dat daar eten uit groeit? Tirsa gaat op stap met boer Peter. De Boze Man ontmoet een ontspannen boer.

6 januari 2023 | Poezië 
Poëzie - ofwel dichtkunst - kom je overal tegen. Niet alleen in gedichtenbundels, maar ook in je social media, in liedjes, en zelfs gewoon buiten op straat. Sosha gaat op stap met dichter Ellen Deckwitz. Zij vertelt dat ze waar ze haar inspiratie vandaan haalt, en dat gedichten absoluut niet hoeven rijmen! Poëzie wordt ook live voorgedragen door stadsdichter Jesse Laport. Sosha is erbij. Ridder William wordt -met een beetje hulp- ook dichter.

9 januari 2023 | Het Kantoor 310
Op het Kantoor schakelt de redactie een expert in om zo veilig mogelijk te kunnen werken. Ze zeggen dat zwarte kleding warmer is in de zon dan witte, maar klopt dat wel? Tirsa en Eva gaan het checken. Janouk duikt in de vraag waarom je de vin van een haai vaak boven het water ziet uitsteken. En wat betekent ‘Risico’ eigenlijk?

10 januari 2023 | Gebit
Wist je dat suiker en zuur de belangrijkste vijanden zijn van je tanden? Tirsa gaat langs bij kindertandarts Nicole om te leren over tandplak, gaatjes en erosie. Op de tandartsenopleiding oefent ze met een boorrobot en leert ze wat je moet doen om je gebit gezond te houden. Maar de cowboys zijn bang voor de tandarts.

11 januari 2023 | Stadsbussen
Sosha gaat helemaal naar België om te kijken hoe een stadsbus gemaakt wordt. In de fabriek worden wel 450 bussen per jaar allemaal met de hand gemaakt. Sosha helpt een handje mee, maar moet dan wel gereedschap uit de automaat halen. Als alles klaar is wordt de bus heel goed getest. Vrachtwagenchauffeuse Babette is verliefd op een stadsbus.

12 januari 2023 | Edelstenen
Een mooie steen die je van de grond raapt is nog niet meteen een edelsteen. Aan welke eigenschappen moet een steen voldoen om geld waard te zijn? En hoe ontstaan edelstenen eigenlijk? Tirsa zoekt het uit. Varkentje Rund vindt onder de grond hele speciale edelstenen.

13 januari 2023 | Digitale kunst
Pascal zoekt uit hoe digitale kunst wordt gemaakt. In elk geval met computerprogramma’s, maar daarbij wordt vaak kunstmatige intelligentie gebruikt. Wat is dat eigenlijk? Digitaal kunstenaar Jeroen laat zien hoe een computer zelf bloemen kan ‘schilderen’ als je hem leert hoe een bloem eruit ziet. De Kassameisjes proberen uit te leggen welke kunst ze mooi vinden.

16 januari 2023 | Het Kantoor 270
Leonoor wil een  andere naam en Ben verzint anti-irritatie contracten om van onderlinge ergernissen af te komen. Nee of ja: word je natter als je rent of als je langzaam loopt door de regen? In Doen Ze Dat Zo? zoekt Janouk uit hoe crackers worden gemaakt. En waarom hebben zoveel mensen eigenlijk dezelfde naam?

17 januari 2023 | Paling
De palingen in de Nederlandse rivieren en meren worden geboren aan de andere kant van de oceaan: 6 duizend kilometer verderop. Onderzoekers denken dat ze de weg naar Europa vinden dankzij een soort ingebouwd kompas en GPS-systeem. Nizar gaat kijken bij het onderzoek van Ben Griffioen, die de jonge visjes volgt door ze lichtgevende kleurtjes te geven. Ze onderzoeken hoe het komt dat steeds minder visjes de weg weten te vinden. Varkentje Rund ontdekt een hele handige manier om de paling op een onverwachtse manier te benutten.

18 januari 2023 | Rechtszaak
Wat gebeurt als je voor de rechter moet komen? Sosha overvalt vandaag een bank en wordt door de politie opgepakt. Ze moet voor de rechtbank verschijnen. Gelukkig heeft ze ook nog een advocaat. Als Ricky Mountainsickness de bank gaat overvallen, neemt niemand hem serieus.

19 januari 2023 | Hersenen in je buik
Wist je dat we ook hersenen in onze buik hebben? Niet alleen in je hoofd maar ook in je darmen zitten namelijk hersencellen. Je darmen kunnen zelf beslissingen nemen zonder je hoofd te gebruiken. Voel je je beter als je goed eet en je darmen gezond zijn? De Ober vraagt klagende gasten of ze misschien domme darmen hebben.

20 januari 2023 | Muziek als medicijn 
Janouk loopt mee in een ziekenhuis waar ze een heel interessant medicijn voorschrijven. Geen prikken, pillen of vieze drankjes, maar iets wat iedereen kent: muziek. Hoe kan het dat muziek werkt als medicijn? In de sketch willen Donnie en Chelsey elkaar niet vergeten.

23 januari 2023 | Het Kantoor 277
Wouter en Leonoor gooien dierbare spullen weg en Timo heeft een opblaasflamingo vol met de adem van zijn lievelingsbadjuf. Hoe maak je golven in een zwembad? Nienke zoekt het uit. In Vragen van Kinderen vogelt Eva uit waarom flamingo's zo vaak op één poot staan. En in Digitaal: wat is een Firewall? En waarom is het zo belangrijk om je computer te beschermen?

24 januari 2023 | Mosselbanken
Mosselbanken zijn de koraalriffen van de Waddenzee. Janouk ontdekt op Texel hoe mosselen een mosselbank bouwen. Onderzoekers Tjisse en Ralph proberen de mossel een handje te helpen met hun 3D-geprinte matten. Bij de Cowboys wordt de verkeerde bank overvallen.

25 januari 2023 | Geuren
Geuren zijn veel belangrijker dan we denken. Je proeft bijvoorbeeld niks als je verkouden bent. Als je verliefd wordt dan komt dat waarschijnlijk omdat je iemand lekker vindt ruiken. En we ontdekken dat mensen meer kopen in een winkel met een lekker geurtje. Ton en Liesbeth houden van elkaars deodorant maar walgen van elkaars lichaamsgeur.

26 januari 2023 | Medisch afval
Ziekenhuizen moeten hun afval verbranden, omdat het mogelijk besmet is. Zo verdwijnt er ieder jaar zo’n 40 miljoen kilo ziekenhuisafval in de verbrandingsoven. Een gigantische hoeveelheid. Serah gaat langs bij onderzoekers om te kijken of het ook anders kan. Oma Denise heeft last van haar knie, maar tóch wil ze niet naar het ziekenhuis, waarom niet?

27 januari 2023 | Kiwi
Het is een vogel die niet kan vliegen en maar in één land ter wereld voorkomt. Janouk gaat vandaag op zoek naar de zeldzame Kiwi vogel en ontdekt waarom ie zo goed kan ruiken. De Ober haalt de vogel kiwi en de vrucht kiwi door elkaar.

30 januari 2023 | Het Kantoor 272
Leonoor kan geen salsa dansen en Ben ruziet als reaguurder op social media. Waarom zijn de Zonnebloemen van Vincent van Gogh eigenlijk zo beroemd? Computers kunnen elkaar informatie sturen doordat ze een IP-adres hebben. Maar, wat is een IP-adres eigenlijk? En in HUH? leggen we uit wat cultuur betekent.

31 januari 2022 | Tijdcapsules 
Een tijdcapsule is een soort bericht aan de toekomst. Je pakt een doosje of blikje waar je iets in doet: voorwerpen, brieven, speelgoed, toekomstvoorspellingen. Wat je maar wil. Dat doosje sluit je af, bewaar je goed en mag pas heel veel jaren later worden geopend. De spulletjes van toen zeggen vaak iets over de tijd van toen. 10 jaar geleden bestond Het Klokhuis 25 jaar. De jonge kijkers van toen zonden ons massaal hun eigengemaakte tijdcapsules toe: wel 1400. Nu, tien jaar later: maken we ze open! Lobbert krijgt een pakketje van héél lang geleden.

 

Deel deze pagina met je vrienden!