Maandoverzicht

Maandoverzicht januari 2024

Meer

Deze afleveringen worden uitgezonden in januari:

1 januari 2024 | Het Kantoor 336
Op de redactie worstelen Peggy, Luuk en Rodîn met hun goede voornemens. Je gebruikt de hele dag je tong, maar waarom wordt je tong nooit moe? Tirsa zoekt het uit. Het sterretje is vandaag de ster van de show in de Slomoshow. Hoe ontstaan al die mooie lichtstrepen? In Boenende Beesten staan de krachtpatsers van de natuur centraal, kleine insecten met grote schoonmaakkrachten: mieren!

2 januari 2024| Mounir Raji
Mounir Raji is fotograaf. Hij wordt veel gevraagd door grote (mode)merken voor allerlei soorten foto’s: modelfoto’s, portretfoto’s, reclamefoto’s en reportages. Maar zijn hart ligt bij zijn ‘vrije’ werk, de foto’s die hij voor zichzelf maakt. In die foto’s speelt Marokko een grote rol, het land waar zijn familie vandaan komt. Nizar loopt een dagje mee. Dos Hermanos zingen een lied over fotograferen.

3 januari 2024 | Klokhuiswerelderfgoed: Radio Kootwijk
Meer dan honderd jaar geleden werd een heel bijzonder gebouw aangelegd in een natuurgebied op de Veluwe: Radio Kootwijk. Het lijkt wel een moderne kathedraal, een tempel of zelfs een Sfinx! Radio Kootwijk zorgde voor het eerste rechtstreekse radiocontact met Nederlands-Indië, vroeger een kolonie van Nederland. Hoe zit dat precies? Pascal zoekt het uit. Radio Kootwijk is uitgeroepen tot Klokhuiswerelderfgoed. In de sketch zien we wat er besproken werd bij het eerste gesprek via Radio Kootwijk ooit.

4 januari 2024 | Zeehonden
Ze leggen gigantische afstanden af en hebben een ijzersterk geheugen. Ze kennen de Noord- en de Waddenzee op hun duimpje. Janouk staat oog in oog met het grootste roofdier van Nederland: de zeehond. Hoe gaat het met de zeehond? Janouk loopt een dagje mee op de zeehondenopvang op Texel. In een sketch gaan de trainers van een zeehondenshow het helemaal anders doen.

5 januari 2024 | Neon
Opvallende neonverlichting is op bijna elke straathoek te vinden. Handig als reclame, maar ook mooi voor de sier. Deze sierlijk schijnende letters en figuren maken is echt vakwerk. Pascal gaat langs bij neonglasblazer Djahvy en komt erachter glasblazen niet meevalt, en dat de felle neonkleur ontstaat door een chemische reactie. Ard en Fjodor maken hun eigen lichtreclame.

8 januari 2024 | Het Kantoor 331
Op de redactie van Het Kantoor heeft iedereen moeite met het vertellen van een leuke mop. Het afstrijken van een lucifer is makkelijk, maar wat er precies gebeurt weer heel ingewikkeld. In de Slomoshow zien we de chemie tussen de rode kop en het strijkoppervlak. Bij volksdansen gaat het niet om ingewikkelde pasjes, maar om het gevoel dat je bij elkaar hoort en samen plezier maakt. Nizar probeert de Turkse volksdans Halay. Je ziet jezelf in de binnenkant van een lepel ondersteboven! Hoe dat kan weet natuurkundige Julia Cramer.

9 januari 2024 | Noordzeewater
Nederland wordt voor een groot deel omgeven door water. Vijf van de twaalf provincies – van Zeeland tot aan Groningen en de Waddeneilanden – grenzen aan de Noordzee, de zee waarvan het Nederlandse deel groter is dan Nederland zelf. Hoe goed kennen we ‘s lands grootste natuurgebied? Tirsa duikt in de Noordzee en voelt direct hoe k-k-k-koud Noordzeewater is. Hoe komt dat? En waarom is het water veel troebeler dan dat van veel andere zeeën? Bij Ecomare op Texel ziet ze welke honderden planten- en dierensoorten er in de Noordzee (over)leven. Varkentje Rund gaat ook de Noordzee op.

10 januari 2024 | Keramiek
Al in de prehistorie ontdekten mensen dat je van alles kon maken van klei: kopjes, borden, schalen maar ook kunst. Voorwerpen gemaakt van gebakken klei noem je keramiek. Je kunt ze maken met de hand, maar ook met een draaischijf. Het ambacht wordt ook weleens pottenbakken genoemd. Serah leert erover van de professionele keramisten Omar en Lennard. In de sketch gaat bij Donnie en Chelsey even iets mis.

11 januari 2024 | Windmolens
Windmolens zijn een belangrijke bron van groene stroom. Daarom worden er in ons land veel windparken gebouwd. Dat gebeurt zowel op land als op het water. Janouk gaat langs bij de bouw van een windpark op het IJsselmeer. Hoe komen die enorme windmolens op de juiste plek? De Boze Man vindt dat windmolens vooral het uitzicht verpesten.

12 januari 2024 | Hotel
Je hebt ze in alle soorten en maten, van goedkoop tot heel duur: hotels. Vooral bedoeld voor reizende mensen, voor vakantie, voor werk, voor een weekendje weg. Je kunt er slapen, douchen en eten. Wat komt er allemaal bij kijken om de hotelgasten te verzorgen? Pascal loopt een dagje mee in een groot hotel met 270 kamers. En hij wordt aan het werk gezet! Ridder William en de prinses zijn toe aan vakantie, maar krijgen ze geen heimwee?

15 januari 2024 | Het Kantoor 332
Op Het Kantoor wordt Heleen gek van de herrie van een bladblazer. Pascal zoekt uit hoe snoeppapier wordt gemaakt. In Boenende Beesten brengt Bart een ode aan de harde werkers, de kleine beestjes waarvan je niet gelijk verwacht dat ze de superschoonmakers van de natuur zijn: de pissebed! Indu Panday laat Tirsa de klassieke Indiase danskunst Kathak zien, die meer dan tweeduizend jaar geleden is ontstaan.

16 januari 2024 | Oorbuisjes
Op zwemles, in de klas, je kent vast wel iemand in je omgeving met buisjes in de oren. Misschien heb je zelf wel eens een oorontsteking gehad en had de dokter het er over. Het plaatsen van buisjes is bij kinderen één van de meest voorkomende operaties in Nederland. Maar waarom moet je soms buisjes in je oren? Nizar zoekt het uit. In de sketch heeft Mick een goeie lifehack voor je.

17 januari 2024 | Synthesizer
Tom Trago is dj, producer en muzikant. Tom is gek van elektronische muziek. Hij componeert eigen nummers, geeft concerten en is regelmatig dj op grote festivals. Ook daarbij maakt hij uitgebreid gebruik van elektronische muziek. En oude synthesizers. Pascal gaat naar een studio waar ze de allereerste synthesizers hebben. Het apparaat waar de elektronische muziek mee is begonnen. En Tom gaat ermee aan de slag! In de sketch zien we waarom muzikanten vroeger van die wilde kapsels hadden.

18 januari 2024 | Spionage 
Al zolang er mensen zijn, willen ze alles van elkaar weten. En dat gaat soms op een stiekeme manier. Janouk duikt in de spannende wereld van de spionage. Wat is spionage en waarom wordt het gebruikt? Janouk ontdekt dat de gewoonste dingen – een doodgewone balpen, een stopcontact of een knoop – kunnen worden gebruikt om te spioneren. De Ober bespioneert schaamteloos zijn gasten.

19 januari 2024 | Winterslaap
In de winter is er veel minder eten voor de dieren in de natuur. Welke slimme trucs hebben zij om de winter te overleven? Sommige dieren, zoals egels of slaapmuizen, doen een winterslaap om energie te besparen. Andere dieren, zoals eekhoorns, gaan in winterrust. Ecoloog Julia vertelt Janouk wat er dan gebeurt. Ook brengen ze een bezoek aan de egelopvang. Met boswachter Jaël gaat Janouk op zoek naar sporen van dieren in het bos. Ridder William bereidt zich voor op de winter.

22 januari 2024 | Het Kantoor 333
In de Slomoshow zien we dat vele tandjes licht werkt maken, want we nemen de zaag eens goed onder de loep. Die plukjes stof in je huis, waar komen die toch vandaan? Tirsa neemt een kijkje in Artis-Micropia om het uit te zoeken. In Boenende Beesten ziet Bart dat katachtigen met hun multifunctionele tong ware schoonheidsspecialisten zijn.

23 januari 2024 | Biomimicry
Wij kunnen als mens nog een hoop van de natuur leren. Of beter gezegd: kopiëren. Pascal duikt in de wereld van biomimicry. De wetenschap en kunst die geniale oplossingen vindt in de natuur en die gebruikt als inspiratie voor nieuwe uitvindingen. In de sketch worden de dieren aangemoedigd om juist eens wat van de mensen te leren.

24 januari 2024 | Verzamelen
Mensen zijn gek op verzamelen: voetbalplaatjes, stenen, schelpen, wc-rollen, pennen. Maar waarom?! Eva gaat langs bij het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. Historicus Bert van de Roemer legt uit om welke redenen mensen vroeger voorwerpen verzamelden. Broers Perre en Jelle laten Eva hun collecties zien en gaan samen op zoek naar nieuwe vondsten. Ard en Fjodor proberen een zo leuk mogelijke verzameling te vinden.

25 januari 2024 | Jeroen Bosch
Maurice mag spieken bij de restauratie van een héél bijzonder kunstwerk: Het Laatste Oordeel van Jeroen Bosch. Met verschillende camera’s zijn alle schilderijen van Jeroen Bosch bovendien op detailniveau gefotografeerd. Zo kun je precies zien hoe de schilder ooit is begonnen met zijn onderlaag, en kun je zelfs bijna door het schilderij heen kijken! De kassameisjes zijn dol op Jeroen Bosch-mokken en placemats.

26 januari 2024 | Verse friet
Hoe krijg je de allerlekkerste friet? Met de goede aardappelen natuurlijk! Op een aardappelboerderij zien we dat er heel wat komt kijken bij het groeien van een lekkere frietaardappel. Na de oogst gaat de aardappel naar een frietbakker, die laat zien hoe je het perfecte verse frietje bakt. De kinderen in het Ruimteschip ontdekken het wonder van friet.

29 januari 2024 | Het Kantoor 334
In Het Kantoor volgen Peggy, Luuk, Rodîn en Heleen een Dassen-familie via een livestream, maar hebben dassen niet recht op een beetje privacy? In Boenende Beesten ziet Tirsa dat de ‘woning’ van dassen zo netjes en schoon is dat je bijna zou denken dat ze smetvrees hebben. Ze maken zelfs hun eigen toiletruimte! In de Slomoshow staan we bijna letterlijk stil bij de waterdruppel; wat gebeurt er als een druppel op het wateroppervlak terecht komt? Heel vroeg in de ochtend kan het gras kletsnat zijn van de dauw en dat terwijl er nergens regen te bekennen is! Peter Kuipers Munneke is meteoroloog en legt uit hoe dauw ontstaat.

30 januari 2024 | De steur
Ooit zwom door onze rivieren de Europese steur, een enorme vis, de grootste vissoort van ons land. De laatst levende is gevangen in 1952, zo, hoppa ergens bij Dordrecht uit het water gevist. En nu willen we hem graag terug, die Europese steur. Serah zoekt uit wat er daarvoor moet gebeuren. In de sketch proberen twee vissers zonder vergunning onder een boete uit te komen.

31 januari 2024 | Dialecten
Wist je dat veel mensen in Nederland elkaar vroeger helemaal niet konden verstaan? In iedere regio had je een andere streektaal, met eigen woorden en klanken. Dat noem je een dialect. Pas toen het reizen makkelijker werd en Nederland een onafhankelijk land werd, groeide de behoefte aan één taal: het Standaardnederlands. Maar, wat is er met die dialecten gebeurd? Serah gaat langs bij kinderen uit groep 8 in Limburg en bij de zussen Fenne en Imke uit Twente. Ridder William zoekt een nieuwe voice-over, het liefst eentje met een leuk dialect.

Deel deze pagina met je vrienden!