Maandoverzicht
Maandoverzicht februari 2024
MeerDeze afleveringen worden uitgezonden in februari:
1 februari 2024 | Canon - Europa
Nizar bezoekt het hart van Europa: het Europees Parlement in Brussel. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen een aantal landen op het idee dat het slimmer was om samen te werken, en zo ontstond de Europese Unie. De 27 aangesloten landen bedenken daar allemaal wetten, maar wat zien wij daar nou van terug in het dagelijks leven? Wat hebben eieren, een harinkje, je internetbundel en het klimaat met Europa te maken? Nizar gaat op onderzoek met Leverne, jongerenvertegenwoordiger van Europese Zaken. En de Dat-kan-toch-anders-man is erbij als de Europese Unie wordt bedacht.
2 februari 2024 | Distributiecentrum
Doe jij wel eens boodschappen in de supermarkt? Dan pak je alles zelf. Maar hoe gaat dat als je online je boodschappen bestelt en laat bezorgen? Daar komt veel techniek bij kijken. Pascal zoekt uit hoe het er in het nieuwste distributiecentrum aan toe gaat. Wesley en Rodney bouwen thuis een distributiecentrum.
5 februari 2024 | Het Kantoor 335
Op het Klokhuis Kantoor heeft Peggy een app ontwikkeld die ze wil lanceren. Als je een boterham te lang laat liggen is die na een tijdje helemaal beschimmeld! Schimmels zijn er in allerlei kleuren maar waarom is schimmel op eten eigenlijk altijd groen? In Boenende Beesten poetst Tirsa het imago van de gier eens flink op, en leert waarom deze lijkenpikkers bekend staan als dé schoonmakers van de van de graslanden in Afrika. Hoe drinkt een hond? Anders dan dat jij denkt! Een hond heeft een speciale techniek die we met de slomo camera van de SlomoShow heel nauwkeurig kunnen bekijken.
6 februari 2024 | Olaf Mooij
Pascal duikt in de wondere wereld van de Rotterdamse kunstenaar Olaf Mooij. Olaf combineert kunst en techniek, en zijn werkruimte ziet eruit alsof je bij Willie Wortel binnenstapt. Zijn belangrijkste kunstobject? De auto! Olaf ziet de auto als levend wezen, als heilige koe én als bron van ergernis. Met zijn originele, bizarre en rijdende (!) kunstwerken wil hij laten zien dat kunst niet zwaar of ingewikkeld hoeft te zijn om toch een boodschap te kunnen overbrengen. Pascal rijdt mee op fantasievoertuigen waarvan je niet wist dat ze bestonden. De Dat-kan-toch-anders-man bezoekt de uitvinder van de aller-eerste auto ooit.
7 februari 2024 | Verticale landbouw
Met een groeiende wereldbevolking en steeds meer mensen die in steden wonen, zoeken we continu naar slimmere manieren om voedsel te verbouwen. Bijvoorbeeld door de hoogte in te gaan en minder landbouwgrond te gebruiken zoals met verticale landbouw! Janouk gaat langs bij een verticaal landbouwbedrijf en ontdekt daar hoe je hightech verse kruiden kunt verbouwen. Ook Wendel en Liza verdiepen zich in verticale landbouw.
8 februari 2024 | Spinoza
Hij geldt als de belangrijkste denker die Nederland ooit heeft gehad: Spinoza. Hij durfde anders te denken, over van alles: vrijheid van meningsuiting, democratie, de rol van God. Dat klinkt normaal, maar het was in de 17de eeuw niet normaal om te zeggen of schrijven wat je dacht. Spinoza’s boeken werden zelfs verboden. Pascal duikt met Spinoza in de filosofie. Wat is filosoferen? Filosoof Sanne ten Wolde leert Pascal hoe belangrijk het is om vragen te stellen, om door te denken over dingen die iedereen logisch vindt. En hoe fijn het is dat niet iedereen hetzelfde is en denkt. De Dat-Kan-Toch-Anders man is erbij als de jonge Spinoza ruzie heeft met zijn ouders.
9 februari 2024 | Carnaval
Eén keer per jaar ligt in een deel van Nederland het gewone leven drie dagen helemaal stil. Drie dagen lang is alles dicht, winkels, scholen, noem maar op. Maar stil is het niet, want overal hoor je muziek en zie je mensen die verkleed door de straten lopen. Het is namelijk carnaval! En vandaag doet Janouk mee. Wendel en Liza proberen ook carnaval te vieren, maar de rest van het dorp werkt niet mee.
12 februari 2024 | Het Kantoor 337
Op het Klokhuis Kantoor windt Luuk zich op over een hondendrol. Pascal zoekt uit hoe een mozaïek wordt gemaakt. In Boenende Beesten legt Bart uit waarom sommige dieren (hun eigen) poep eten, en waarom dat een stuk minder vies is dan het klinkt. Misschien heb je weleens een waterraket gebouwd of een waterpistool gebruikt? Je schiet dan iets weg met de kracht van lucht. Hoe doet lucht dat? Je ziet het vandaag in een luchtige aflevering van de Slomoshow.
13 februari 2024 | Foiling
Het is spannend, snel en altijd spectaculair: de nieuwe watersport foiling, waarbij je letterlijk over het water vliegt. Wat is het verschil met ‘gewoon’ surfen, zeilen en kiten? Hoe werkt weerstand? Hoe houd je balans? Topsurfster Esther leert Pascal hoe je door de nieuwe techniek nog veel harder over het water schiet. Op de zeilboot van Scipio, Ismene en Cas foilt Pascal mee met de absolute wereldtop. Houdt hij het droog? Ard en Fjodor doen aan Indoor Foiling.
14 februari 2024 | Dick Bruna
Dick Bruna (1927-2017) maakte in zijn leven 124 prentenboeken, die in meer dan 50 talen over de hele wereld zijn verschenen. Zijn beroemdste werk is nijntje, maar ook boris beer, betje big en daan douwe zijn figuren die Bruna heeft bedacht en getekend. Janouk zoekt uit hoe hij te werk ging en hoe nijntje is ontstaan. Illustrator Iris Deppe vertelt dat Dick Bruna haar held is en een groot voorbeeld. In een sketch komen we er achter waarom nijntjes mond de vorm heeft van een kruisje.
15 februari 2024 | De Hanze
Achthonderd jaar geleden, in de middeleeuwen, waren Amsterdam en Rotterdam nog kleine vissersdorpjes. Toen waren steden als Kampen en Deventer heel belangrijke steden in de handel tijdens de zogenaamde Hanzetijd. In Kampen vaart Janouk mee over de IJssel op een ‘kogge’, een handelsschip uit die tijd. Hoe ging dat vroeger, en wat werd er allemaal verhandeld? In Deventer ziet Janouk hoe de echte handel van vroeger nog steeds plaatsvindt op de markt van nu. Ook Ridder William ziet het belang van samenwerken.
16 februari 2024 | IJstijd
Tijdens een ijstijd is het klimaat koud voor een langere tijd. Ook in Nederland zijn er verschillende ijstijden geweest. Er leefden toen veel bijzondere wilde dieren. In het landschap van nu kun je nog steeds overblijfselen vinden van de ijstijd. Pascal vindt een groot stuk bot op het strand en gaat op onderzoek uit. Van welk spectaculair dier uit de ijstijd is dit bot? In Roelofarendsveen presenteert de wetenschap een goed bewaard gebleven mammoetdrol.
19 februari 2024 | Het Kantoor 339
In het Klokhuis Kantoor laat Heleen een portret van zichzelf schilderen, maar is ze wel tevreden met het resultaat? Serah zoekt uit waarom schilderijen een lijst hebben.
Apen zitten soms wel uren achtereen in elkaars haren te friemelen. In Boenende Beesten ziet Tirsa dat apen elkaar niet alleen vlooien om hun vacht schoon te houden, maar vooral om hun onderlinge band te versterken. Een keukenmachine, snijdt, raspt en hakt. Maar zo snel dat je eigenlijk niet ziet wat er gebeurt. Gelukkig hebben wij de Slomoshow en kun je in alle rust naar dit handige apparaat kijken.
20 februari 2024 | Tweetaligheid
De meeste kinderen hebben één moedertaal. Sommige kinderen groeien op met meer dan één taal, bijvoorbeeld omdat hun moeder Nederlands is en hun vader Spaans. Of omdat er thuis Arabisch wordt gesproken en op school Nederlands. In Friesland krijgen veel kinderen zowel Fries als Nederlands met de paplepel ingegoten. Hoe is het om tweetalig te zijn? Wat zijn de voor- en nadelen van meertaligheid? In welke taal droom je als je tweetalig bent? De Vrachtwagenchauffeuses maken zich zorgen over buitenlandse woorden in de Nederlandse taal.
21 februari 2024 | Dwarslaesie
Kess heeft een dwarslaesie, waardoor ze haar spieren voor een groot deel niet kan gebruiken. In een revalidatiekliniek traint ze om weer zelfstandig te kunnen bewegen. En daar komt veel bij kijken! Nizar volgt haar, en hij spreek met arts Ineke die uitlegt wat het betekent om een dwarslaesie te hebben. En in een sketch: hoe ga je om met een cowboy in een rolstoel?
22 februari 2024 | Hugo de Groot
Hugo de Groot werd een wonderkind genoemd. Hij schreef al gedichten in het Latijn en Grieks toen hij pas 8 jaar oud was! Later dacht hij veel na over grote vragen als: waarom voeren landen oorlog? En van wie is de zee eigenlijk? Hij bedacht hier heel belangrijke internationale regels voor, die we vandaag de dag nog steeds gebruiken. In 1619 werd hij door zijn politieke vijand Prins Maurits gevangen gezet op Slot Loevestein. Eva is er gaan kijken en komt erachter hoe dat is afgelopen. En de Familie Amin probeert in een sketch Hugo’s oorlogsrecht thuis toe te passen.
23 februari 2024 | Scheepssloperij
Eva gaat slopen! Ze bezoekt de grootste scheepssloperij van Nederland. Met ijzersterke apparaten worden schepen van wel honderd meter lang op de kade gehesen, gesloopt en teruggebracht tot korte repen staal. En dat is best een precies werkje! Vrijwel alles uit het reusachtige schip wordt verkocht en opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld als paperclip, oorbel of stepje. Houdt Eva er ook wat leuks aan over? Kapitein Groenbaard doorzoekt elk schip dat hij entert op recyclebare spullen.
26 februari 2024 | Het Kantoor 340
Op het Klokhuis Kantoor is Peggy boos, want sommige mensen zeggen ‘patat’, maar volgens haar moet je ‘friet’ zeggen. Serah zoekt uit hoe een grafsteen wordt gemaakt. Kakkerlakken viespeuken? Welnee! In Boenende Beesten ziet Tirsa waarom ze juist bekendstaan als ‘de opruimers van de natuur’. Wat smaakt een aardappeltje toch lekker als ie even in de olie of het vet heeft gelegen. Waarom is dat? In de Slomoshow gaan we vandaag lekker frituren!
27 februari 2024 | Puberteit
Tijdens de puberteit verandert er van alles in je lichaam. Misschien krijg je puistjes, ben je moe of voel je je onzeker. Dat komt allemaal door hormonen. Maar wat gebeurt er precies tijdens de puberteit en hoe ga je ermee om? Het Klokhuis zoekt het uit. In de sketch zien we twee ouders die hun puberzoon behandelen als mossel.
28 februari 2024 | Moderne mens
We zijn met miljarden op aarde en we zien er allemaal anders uit. Toch horen we allemaal tot dezelfde menssoort, namelijk de Homo sapiens, ofwel de Moderne mens. Nú zijn we de enige menssoort, maar heel vroeger liepen er veel meer menssoorten rond, menssoorten die ook allang weer zijn uitgestorven. In deze aflevering leert Pascal over een paar van die menssoorten en vraagt hij zich af hoe wij, Homo sapiens, zijn ontstaan. Ard en Fjodor willen ook wel eens weten hoe dat zit met Neanderthalers en Homo Sapiens.
29 februari 2024 | De Statenbijbel
De bijbel is een van de meest verkochte boeken van de wereld. Maar wat staat er eigenlijk allemaal in? Nizar gaat naar de kerk en ontmoet daar kinderen voor wie de verhalen uit de bijbel heel belangrijk zijn. Hij bekijkt ook een heel bijzondere bijbel uit 1637: de Statenbijbel. In de 17e eeuw was er in Nederland veel ruzie over het geloof. De regering en de kerkleiders hoopten dat met dit nieuwe exemplaar de rust en eenheid in het land weer terug zouden keren. De Dat-Kan-Toch-Anders man was erbij toen de Statenbijbel werd bedacht.