Reportagecursus

Het begin

Meer

Hoe begin ik?

Een reportage begint altijd met een onderwerp. Deze eerste stap kan al best ingewikkeld zijn, want een reportage mag overal over gaan! Wat ga jij filmen?

Je kunt proberen om in je reportage het antwoord te vinden op een vraag die jij jezelf altijd al gesteld hebt. Waarom ruiken verse broodjes zo lekker? Hoe wordt hagelslag gemaakt? Kunnen wolken het weer voorspellen?

Als je niet direct een vraag hebt, kan je ook een onderwerp kiezen uit de dingen die je zelf interessant vindt. Maak bijvoorbeeld een reportage over je favoriete hobby, jouw inspirerende hond of kat of misschien wel het beroep van jouw vader of moeder?

Beelden zeggen meer

Het is natuurlijk het mooiste als er in jouw reportage ook interessante beelden te zien zijn. Je kunt je vast voorstellen dat het leuker is om een reportage te bekijken over graffitikunst, dan over de werking van een computer (welke beelden ga je daarvoor laten zien?). Maak daarom tijdens het uitzoeken van je onderwerp een lijstje met beelden en plaatsen die je bij voor jouw reportage kan filmen.         

Beeldende onderwerpskeuze

Makkelijk te filmen

Bij het bedenken van een onderwerp is het ook belangrijk dat je rekening houdt met de uitvoerbaarheid. Een reportage over het regenwoud is in Nederland moeilijk te filmen. Zoek daarom een onderwerp dicht bij huis. Ook een onderwerp met heel veel verschillende plekken om het op te nemen (locaties) is vaak moeilijker om te maken.

Deel deze pagina met je vrienden!