Reportagecursus

De regie

Meer

Jouw taak als regisseur

Als regisseur ben je er verantwoordelijk voor dat het script wordt uitgevoerd en dat het verhaal zo goed mogelijk in beeld komt. Jij kiest tijdens het draaien wat er in beeld komt en wat er (wanneer) gezegd wordt. Je bent dus eigenlijk de baas van de draaidag en geeft iedereen aanwijzingen.

De regisseur geeft aan de cameraman door hoe groot hij iets in beeld wilt hebben, in vaktermen heet dat 'de uitsnede'. Regisseurs hebben het vaak over drie soorten uitsnedes: een close-up (van dichtbij), een totaal (een shot waarin je alles ziet) en een medium (zo'n beetje ertussenin).

Tips

Regietips

1 Als je er de tijd voor hebt, is het leuk om het zelfde stukje uit het script in alle drie de 'uitsnedes' op te nemen. Later kun je die uitsnedes door elkaar heen monteren; dat maakt het beeld een stukje spannender!


2 Hou je script de hele tijd bij de hand en streep af wat je gedaan hebt. Dan kan het je niet overkomen dat je na de draaidag toch nog shots vergeten bent.

3 Let goed op geluiden die jouw opnames kunnen beïnvloeden. Het gebeurt vaak dat er een vliegtuig, overvliegt, een auto voorbij rijdt of een gillend kindje langs rent. Dit wil je natuurlijk niet terug horen in jouw reportage. Houdt daarom je omgeving in de gaten.

Deel deze pagina met je vrienden!