Reportagecursus

Het licht

Meer

Filmen met het mooiste licht

Voor de mooiste beelden probeer je zo veel mogelijk buiten te draaien. Daar is het licht altijd het mooist en bovendien is er overdag altijd genoeg ;-).

Ga je binnen draaien? Zorg dan dat er zoveel mogelijk kleine lampjes zijn die de ruimte mooi kunnen verlichten. Met verschillende lichtbronnen krijg je namelijk zo min mogelijk schaduwen in je beeld.

Tips

Lichttips

1 Kijk met de cameraman/vrouw mee om te zien waar hij/zij z'n camera op richt. Dan weet je precies waar je de lampen op moet richten.

2 Als je lichten neerzet, krijg je ook schaduwen. Als je al het licht van één kant laat komen dan krijg je zogenaamde 'slagschaduwen' en dat is niet zo mooi. Als je aan de andere kant ook een lamp neerzet kun je die schaduw weer opheffen. Blijf net zo lang schuiven tot je zo weinig mogelijk schaduwen hebt.

3 Zorg er voor dat er geen lampen recht in de camera schijnen want dan ziet de camera niks meer.

4 Flinke zaklampen zijn superhandig. Je kunt er mooi mee richten en ze zitten niet aan een snoer vast dus je kunt er alle kanten mee op.

5 Als je in een kamer met ramen draait, draai dan altijd met je rug naar de ramen. Als je namelijk naar de ramen toe draait krijg je last van 'tegenlicht'. Het verschil tussen het daglicht (buiten) en het kunstlicht (binnen) is zo groot dat de camera het niet in beeld kan brengen. Het lijkt dan net alsof het binnen veel te donker is.

Deel deze pagina met je vrienden!