Reportagecursus

Het script

Meer

Hoe schrijf ik mijn script?

Als het goed is, weet je nu je onderwerp, je weet welke beelden je erbij kunt maken en je weet hoe je het verhaal gaat vertellen. Je kunt dan natuurlijk gewoon gaan draaien en zien waar je uitkomt. Maar als je vooraf zeker wilt weten dat alles ook echt in elkaar past, moet je een script maken. Dat is wel zo handig want dan heb je alles tegelijk op één papier en hoef je het alleen nog maar uit te voeren.

Je reportage getimed

Een script is eigenlijk een doormidden gevouwen papier. Op de ene helft staat beschreven wat er uiteindelijk te zien is; het beeld. Op de andere helft staat wat gezegd wordt; het geluid.

Verder staat aan de zijkant van het papier hoe lang de verschillende stukjes in je reportage mogen duren. Als de presentator bijvoorbeeld een verhaal moet vertellen, kun je precies vooraf bedenken hoe lang hij/zij er over mag doen. Oefen een keer met een voorleesboek om te kijken hoeveel tekst je kunt voorlezen in een minuut. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw reportage precies de goede lengte krijgt.

Deel deze pagina met je vrienden!