Reportagecursus

De Camera

Meer

Jouw taak als cameraman/cameravrouw

Als je de camera in handen hebt, ben je verantwoordelijk voor het vastleggen van de beelden en soms zelfs het geluid van de reportage. Een belangrijke taak waar vaak meer tijd in gaat zitten dan je denkt!

Kijk tijdens het filmen goed naar interessante gebeurtenissen die je vast kan leggen. Als je bijvoorbeeld opnames maakt van een machine, richt je dan op de onderdelen die bewegen en neem die op. Alles wat beweegt is leuk!

Tips

Cameratips

Tegenwoordig kan je heel gemakkelijk je reportage met een smartphone op iPad opnemen. Als je dit doet, is het belangrijk dat je de volgende tips goed in je achterhoofd houdt.

1 Smartphones zijn lastig stil te houden. Zorg daarom dat je met je armen en telefoon ergens op kan leunen. Zo is het een stuk makkelijker om geen schokkend beeld te krijgen!

2 Normale videocamera’s hebben vaak al last van wind geruis in de microfoon. Bij smartphones is het geluid vaak nog minder goed. Zorg daarom altijd dat je opneemt in een stille ruimte. Of ergens waar weinig wind is. 

3 Zorg dat de lens van je smartphone schoon is. Een smartphone zit de hele dag in je broekzak of tas, waar hij gemakkelijk viezigheid verzameld. Poetsen voordat je gaat filmen zorgt voor helder beeld.

4 Smartphones hebben geen beweegbare lens en kunnen dus eigenlijk helemaal niet in en uitzoomen. Als ze het wel kunnen betekent dat alleen maar dat ze het beeld dat je krijgt kunnen vergoten of verkleinen. Doe dit nooit! Het beeld wordt er namelijk heel onscherp van!

5Kijk de shots die je hebt opgenomen regelmatig terug. In de praktijk blijkt namelijk dat er altijd wel iets mis gaat. Kom je hier meteen achter? Dan kan je gelijk je shots overnieuw doen (en hoef je niet de hele set een dag later opnieuw te bouwen).

Deel deze pagina met je vrienden!