Reportagecursus

Presentatie

Meer

Word een goede presentator

Voor de kijker is de presentator de enige die het verhaal vertelt. Dat presenteren kost echter wel wat voorbereiding! Als je veel van een onderwerp weet, kun je gewoon uit je hoofd een verhaal vertellen. Maar meestal gaat dat niet zo gemakkelijk. Als je echt zeker wilt weten dat je je verhaal goed vertelt, zul je toch een script moeten gebruiken.

Gelukkig hoef je als presentator niet alles in één keer te onthouden. Vaak neem je jouw reportage op in verschillende shots. Tijdens de wisseling van deze shots, heeft de presentator even tijd om de tekst van de volgende scene door te nemen.

Tips

Presentatietips

1 Laat je niet zenuwachtig maken. Alles gaat altijd tien keer verkeerd voordat het er goed op staat. Dat is normaal.

2 Kleren maken de man/vrouw. Hoe leuker, hoe beter. Soms is het ook leuk om je op een onderwerp 'te kleden'. Als je gaat draaien op een boerderij moet je natuurlijk een overall aan, ga je voetballen, dan moet dat minstens in trainingspak.

3 Leer een script nooit helemaal uit je hoofd, maar probeer steekwoorden te onthouden en je verhaal na te vertellen. Kijkers merken het namelijk meestal meteen als jij de zinnen uit jouw script letterlijk opdreunt.

4 Als je wat in de camera vertelt, houd dan de rest van je lichaam dan zo rustig mogelijk. Mensen zijn snel geneigd om veel te bewegen, maar dit kan best afleiden van je verhaal.

Deel deze pagina met je vrienden!