Klokhuis Meet Up

Beeldmanipulatie

Meer

Interactieve Klokhuis Meet Up over 'beeldmanipulatie'

Op dinsdag 5 april organiseerden Het Klokhuis en ZB Bibliotheek van Zeeland opnieuw een Klokhuis Meet Up. Nizar El Manouzi ging hierin met een aantal gasten in gesprek over 'beeldmanipulatie'. Kinderen uit groep 7 en 8 in heel Nederland konden van 11.00 tot 11.45 uur thuis of op school deelnemen aan de meet-up via een interactieve livestream. De Meet Up werd dit keer gestreamd vanaf het Pieter Zeeman Lyceum in Zierikzee.

Gezichten die op andere lichamen geplakt zijn, dieren die kunnen praten en mensen dingen laten zeggen die ze nooit gezegd hebben. Dit zijn allerlei vormen van beeldmanipulatie. Soms lijkt het zo echt, dat je niet ziet dat de beelden met de computer gemaakt zijn. Leuk voor in films, maar het kan ook gevaren met zich meebrengen, zoals het ontstaan van nepnieuws.

Een van de gasten aan tafel is Mark Evenblij, die alles weet van deepfake. Deepfake is een verzamelnaam van de software voor nepvideo’s. Deze gemanipuleerde beelden zijn bijna niet van de echte te onderscheiden. Mark legt uit hoe je deepfake-video’s maakt en hoe ze worden ingezet bij het verspreiden van nepnieuws. 

Ook maker van de ‘Slecht Nieuws-game’ Rivka Otten zit aan tafel. Tijdens de Meet Up kruipt ze samen met de kinderen in de huid van een nepnieuwsmaker. Door de komst van sociale media is de verspreiding van onjuiste informatie erg toegenomen. Rivka legt aan de hand van het spel uit welke manieren makers van nepnieuws gebruiken om desinformatie te verspreiden.

Tot slot praat online opvoeddeskundige Jacqueline Kleijer met Nizar en de leerlingen over de gevaren van online misleiding en wat je moet doen als je hiermee te maken krijgt. Zelf manipuleren we ook weleens beeld met filters op TikTok of Snapchat. Maar wanneer is iets voor de grap en wanneer wordt het nepnieuws? Jacqueline legt uit hoe je veilig kunt internetten.

Drie klassen kunnen live in beeld meedoen: zij zijn gelijktijdig zichtbaar op een grote video-wall en kunnen reageren op de presentator en de gasten. Voorwaarde is wel dat zij gedurende de gehele uitzending meedoen en zich houden aan de spelregels die zij vooraf toegestuurd krijgen.

Interesse?
Scholen die willen meedoen via de videowall, kunnen zich aanmelden bij klokhuis@dezb.nl. Via het speciale Whatsapp -nummer kunnen kinderen tijdens de livestream ook vragen insturen.

Terugkijken?
Kijk hier de aflevering van Het Klokhuis over beeldmanipulatie.

Deel deze pagina met je vrienden!