Achter de schermen
Het idee van de reportage
MeerHoe kom je aan Klokhuisonderwerpen?
Het maken van een Klokhuisaflevering begint natuurlijk met een idee. Onderwerpen vind je overal, als je maar nieuwsgierig bent. Je vindt bijvoorbeeld een onderwerp in kranten en tijdschriften, maar ook gewoon in de tram, op straat of in de supermarkt. Bovendien krijgen we heel veel leuke brieven en mails met allerlei interessante vragen opgestuurd.
Maar, wat is nou een goed onderwerp? Het moet natuurlijk allereerst leuk zijn om naar te kijken. Het is tenslotte televisie! Er moet ook interessante en/of onverwachte informatie in een aflevering zitten. Er is niks aan om iets te vertellen wat iedereen toch al weet. Op de redactievergadering wordt besproken welke nieuwe onderwerpen geschikt zijn voor Het Klokhuis en bekijken de redacteuren die onderwerpen van alle kanten. De eindredacteur, de grote baas van Het Klokhuis, heeft het laatste woord. Natuurlijk vallen er dan weer een heel hoop onderwerpen af.
Het idee van de dramascène
Wat betekent 'drama'?
Het Klokhuis bestaat uit een reportage- én een dramagedeelte. Maar wat is drama eigenlijk? Het woord drama is afgeleid van het Griekse woord δράμα dat handeling betekend. Door te praten en te zingen met gebaren wordt deze handeling uitgebeeld. Dan krjig je een toneelstukje. Met drama bedoelen we dus de korte toneelstukjes, of sketches, die je in een Klokhuisaflevering ziet. Bij elke reportage worden twee of drie toneelstukjes gemaakt. Ze gaan over het onderwerp van de aflevering. Vaak zijn ze grappig en nemen ze het onderwerp een beetje in de maling.
De auteur van de dramascènes
Voordat je een toneelstuk kan gaan spelen, moet het eerst verzonnen en geschreven worden. Er werken ongeveer tien schrijvers voor de dramascènes van Het Klokhuis. Een ander woord voor schrijver is auteur. Sommige auteurs schrijven voor hun eigen typetjes, zoals Said & Jonathan, de Kassameisjes of de Cowboys een nieuw avontuur. Andere schrijvers bedenken steeds weer nieuwe toneelstukjes. Zodra de reportage klaar is, bekijkt de schrijver het en bedenkt waarover de scène moet gaan. Met een dramascène bedoelen we in dit geval het gefilmde toneelstukje.