Achter de schermen

Het monteren

Meer

Spotten

Na de draaidag bekijkt de regisseur de banden om uit te zoeken welke shots hij kan gebruiken. Dat heet spotten. De goede takes (stukjes van de opnames) worden gebruikt voor de montage. Bij de montage worden die stukjes in de goede volgorde op een nieuwe band gezet. Zo wordt er één goedlopend geheel van gemaakt. Het monteren gebeurt helemaal op de computer. Zodra de beelden eenmaal in de computer geladen zijn, kun je er van alles mee uithalen. Je kunt ze niet alleen aan elkaar plakken, maar ook verkleinen, omdraaien, versnellen of er allemaal effecten overheen zetten.

Het monteren doet de regisseur samen met een editor. De editor kent de apparatuur en het montageprogramma heel goed. Hij bedient de knoppen en denkt mee over de volgorde van het verhaal. Voor de regisseur is de montage een gevecht met de tijd, omdat de reportage niet langer dan acht minuten mag duren. Er moet ook nog plek overblijven voor de dramascènes! Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen: van twee uur ruw beeldmateriaal een reportage van acht minuten maken. Dat is nog een hele klus. Wanneer de reportage af is, wordt hij opgeslagen in een grote online videotheek tot hij gebruikt wordt voor de eindmontage.

De montage van drama

Ook de dramascènes moeten gemonteerd worden. Dat gaat eigenlijk hetzelfde als bij de montage van de reportages. Maar naast beeld moet er ook geluid gemonteerd worden. Tijdens de scènes van de Quizjes, daar moeten Bert en Joke gekke geluiden raden, zoals het geluid van een uil. Dat kan je niet opnemen op de draaidag, want dan moet je een uil hebben die op precies het goede moment een geluid maakt. Dat is wel heel onhandig! Dit geluid voeg je dus later, tijdens de montage, toe aan het filmpje.

Het is wel even speuren naar een goed 'uilengeluid'. Soms kan je iets vinden op internet, maar meestal heb je een speciaal geluidencd'tje nodig. Die kan je huren bij het instituur voor Beeld & Geluid. Zij hebben een groot archief met heel veel van deze cd's, speciaal voor televisiemakers. Net als geluiden worden ook afbeeldingen later toegevoegd. En naast afbeeldingen en geluiden worden ook de special effects in de set gemonteerd. Wanneer je bijvoorbeeld net wil doen alsof een filmpje heel oud is, dan maakt de editor het beeld zwart-wit. Als ook alle dramascènes af zijn, kunnen ze ook door naar de eindmontage!

De eindmontage

Montage en uitzending

Wanneer het reportage- en dramagedeelte klaar is, wordt de hele aflevering achter elkaar gezet in de eindmontage. Eerst komt de leader (het beginmuziekje) en dan om en om een deel van de reportage en een dramascène. De uitzending eindigt weer met de leader. Als alles klaar is wordt de aflevering geüpload naar de uitzendstraat, waar alle uitzendingen van de NPO vandaan komen.

Deel deze pagina met je vrienden!